AAH!
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Vi ste ovde:  
AAH! AAH! Istorija Hedonizma

Anketa

Na internetu najviše koristim
 

Pretraga

Istorija Hedonizma Štampa El. pošta

Istorija Hedonizma je izuzetno duga i raznolika. Za filozofiju uživanja u životu zanimali su se mnogi: epikurejci, utopisti, utilitaristi, filozofi naturalisti, bihejvior psiholozi...Hedonizam je shvatan na najrazličitije načine- kao uživanje u čisto duhovnim ili čisto telesnim zadovoljstvima, kao trenutni ili dugoročni užitak.

Prva razmišljanja o umeću uživanja u životu javljaju se u Staroj Grčkoj. Sreća je tada predstavljala sumu, skup ugodnih trenutaka u životu određene osobe. Karakteristično je za grčke mislioce da su prednost davali odgađanju sadašnjeg ''manjeg'' užitka zarad postizanja nekog kasnijeg ''većeg''; što, priznaćete, baš i ne karakteriše današnje vreme. U ta davna vremena, nesreća i ratovi vrebali su ljude iza svakog ugla. Velikim umećem se smatralo upravo izbegavanje nesrećnih trenutaka i ''pravljenje'' srećnijih i uživanje u njima. Tadašnji Hedonizam razlikuje se od onoga što pod Hedonizmom podrazumevamo danas. Shodno prilikama, tada je on ipak bio filozofija daleko skromnijeg života. Epikur je tvrdio da se najuzvišenije zadovoljstvo može dotaći jednostavnim životom koji se provodi sa prijateljima u filozofskim raspravama. Iako  ovo stanovište nije potpuno egoističko, ipak je usmereno ka sreći pojedinca, našoj vlastitoj. To će se kasnije promeniti.

Utilitarizam, koji je takođe izvesno raspravljanje o sreći, imaće dva aspekta. Jedan će biti isključivo usmeren ka jedinki, krajnje egoističan. I sam koren reči ''utilitarizam'' govori nam o tome  da je u centru pažnje korist. Sve se vrednuje po tome koliko, za šta i koliko dugo nam može koristiti. Drugi aspekt je izrazito altruistički. Džon Stjuart Mil i drugi tragaće za opštim dobrom, za nečim što bi sve nas učinilo srećnim. Vrlo često se ovaj oblik utilitarizma naziva i socijalnim jer je usmeren ka razvitku i sveopšoj harmoniji i sreći društva i svih njegovih pojedinaca.

Danas se kod psihologa koji su prihvatili Hedonističko stanovište sreće termin  ''psihološka dobrobit''. Psihološka dobrobit predstavlja jedinstvo tri aspekta: zadovoljstva životom, prisustva pozitivnog raspoloženja i odsustvo negativnog raspoloženja. Ova tri aspekta zovu se jednostavno- sreća.

Budite srećni!

Powered by Web Agency