AAH!
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Vi ste ovde:  
AAH! Čokolada Evo zašto je čokolada dobra za zdravlje

Anketa

Na internetu najviše koristim
 

Pretraga

Evo zašto je čokolada dobra za zdravlje Štampa El. pošta

Čokolada bogata posebnim antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidaciju ćelija, važna je u procesu starenja, a flavoinidi prisutni u kakau povećavaju moždani krvotok i preporučuju se osobama sklonim depresiji, navodi se u najnovijoj studiji o čokoladi, a prenose danas francuski mediji.

                                              

Iako čokolada ima velike količine magnezijuma na 100 grama, dve kocke čokolade pokrivaju samo četiri odsto dnevnih potreba čoveka ali dovoljno da utiče na bolju funkciju mišića, odnosno smanjivanje grčeva, a daju osećaju opuštenosti, što je dobro protiv stresa, kao i osećaj odmaranja.

Međutim, sva ta svojstva se odnose na crnu čokoladu, ne mlečnu ili belu ili sa dodacima radi lepšeg ukusa.

Ranija istraživanja navode da crna čokolada smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za skoro 40 odsto. Utvrđeno je da ljudi koji su svakog dana jeli po šest grama čokolade, ili jednu kocku čokolade, imali 39 odsto manje šanse da dožive srčani ili moždani udar.

Američki profesor medicine na Univerzitetu u Koloradu i predsednik američke kardiološke asocijacije Robert Ekel upozorio je međutim da studije o dobrobiti čokolade ne predstavljaju preporuku ljudima da jedu više čokolade.

"Kada bismo svi jeli malu količinu čokolade svaki dan do kraja našeg života, svi bismo se ugojili nekoliko kilograma", upozorio je Ekel.

Izvor: BETA

Powered by Web Agency