AAH!
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Vi ste ovde:  
AAH! Čokolada Kako je to biti vlasnik fabrike čokolade?

Anketa

Na internetu najviše koristim
 

Pretraga

Kako je to biti vlasnik fabrike čokolade? Štampa El. pošta

Zamislite da ste svakoga dana okruženi mirisom čokolade, da vam je posao da smišljate,degustirate i usrećujete druge slatkišima. Pitali smo se kako bi bilo da smo vlasnicu Fabrike čokolade!

U pomoć smo pozvali naše prijatelje iz fabrike čokolade Art Ival. Gospodja Tanja Vučićević nas je provela kroz čokoladni svet, objasnila kako se postaje vlasnik fabrike čokolade, šta preporučuje i kako da na najbolji način uživamo u čokoladi.

 

1. Šta ste želeli da postanete kada ste bili dete? Da li ste ikada sanjali o tome da ćete biti vlasnica fabrike čokolade?

Nisam sanjala da imam fabriku čokolade, ali velike reke tople čokolade u kojoj plivam- jesam... haha..U mom slučaju u opciji je bilo zanimanja učiteljica ili spiker. Kao devojčica sam volela da poređam lutke i da im predajem geografiju :), kao učiteljica nama đacima. Kasnije sam se upisala u dramski studio Bate Miladinovića u želji da se bavim „javnim nastupom“, tako da kada danas imam priliku da održim prezentaciju ili neku vrstu predstavljanja našeg preduzeća, to radim sa  lakoćom, zahvaljujući znanju koje sam stekla u studiju kod čika Bate.

Čokoladu sam obožavala i kao dete,a ne odustajem od nje ni danas, razlika je samo u načinu posmatranja i konzumiranja  iste:)

 

2. Kako ste došli do toga da otvorite fabriku čokolade? Postoji li neka škola za to :)?

Pre 20 godina, u teškom periodu za naš narod i zemlju, moj suprug Rade i ja kao mladi bračni par sa dvoje male dece, krećemo u „borbu“ za opstanak. Morali smo pokrenuti neki privatni posao ili bežati iz zemlje. Rade je čak imao neke ponude iz inostranstva. Ali ipak rešavamo da ostanemo i pokušamo pokrenuti prvatni posao, nikada se nismo pokajali zbog te odluke. 1992.g osnivamo preduzeće ART- IVAL (ART-  je nastao kao logičan sled našeg višegodišnjeg  igračkog staža u folkloru i interesovanja za umetnošću, a IVAL su početna slova imena  naše  dece Ivane i Alekse).

Krećemo, kao i većina privatnih preduzetnika u to vreme od trgovine. Nakon ispitivanja potreba tržišta, a na osnovu potražnje u našoj prodavnici, otvaranjem prve, druge,.. do pete prodavnice slatkiša Ival. U želji da pokrenemo sopstvenu proizvodnju, a konstatacijom da se draže čokoladne bombone sa lešnikom, bademom i grožđem najviše traže u našim radnjama, počinjemo da istražujemo.. Sakupljamo ideje, izučavamo tehnologiju proizvodnje, pronalazimo neophodnu opremu i mašine,.. krećemo po domaćim i svetskim sajmovima u otkrivanje noviteta,... ostalo je  istorija.

Od tog momenta kreće naša konstantna edukacija i učenje o čokoladi i konditorskoj industriji.

Imali smo neverovatnu sreću da uspostavimo divnu saradnju sa doajenom konditorske industrije, tehnologom g-dinom Sretom Bankovićem, koji postaje naš  učitelj prepoznavši u nama ozbiljne ljude željne učenja. Taj neverovatni čovek, sa ogromnim znanjem i  iskustvom uvodi nas u svet čokolade. Zahvaljujući njemu i njegovoj nesebičnoj želji da nam to i  prenese radeći sa nama preko 15 godina, Art – Ival je danas vodeći proizvođač čokoladnih dražea robne marke Premier. I danas čika Sreta, sa svojih 86 godina, rado dolazi u obilazak pogona i na razgovor sa nama,  našim radnicima i tehnolozima, koji uvek za njega imaju po neko pitanje, na koje Sreta UVEK ima odgovor. Kao naš veliki prijatelj, uvek je spreman da nam sugeriše i pomogne u rešavanju svakog problema na koji nailazimo. Sinergija njegovog dugogodišnjeg  iskustva sa znanjem naših mladih tehnologa uz ogromnu zajedničku želju i volju, stvorea je  PREMIER - fantazija čokoladnih  proizvoda. Neizmerno smo mu zahvalni na tome!


3.  Preporučite čokoladu za:

• Zavodjenje –„Premier“ - Praline od SRCA – dve vrste čokolada punjena dvobojnim filom od bele i mlečne belgijske čokolade i hrskavim komadićima karamelizovanog badema :)

• Jutro –  „Premier“ - Draže bombone sa bademom i cimetom u mlečnoj čokoladi.

• Dijetu – Crna čokolada od 70% kakaoa sa NANOM

 Poklon za prijatelja u inostranstvu – Čokolada - „Manastiri Srbije“ 5 vrsta čokolada različitog ukusa, gde je svaka posebno zapakovana u omotnicu jednog od izabranih Manastira, upakovanih u ekskluzivnu kutiju sa slikom Hilandara na naslovnoj stranici. Uz nju ide i POKLON brošura na engleskom i srpskom jeziku, u kojoj su opisani svi pomenuti Manastiri kao  i Hilandar na Sv Gori.

• Poslovni poklon – Bombonjera Beograd – Naš izbor najboljih čokoladnih dražea (na naslovnim motivima su Crkva Ružica i spomenik Pobednik na Kalemegdanu, kao i spomenik Knezu Mihajlu na konju.)

 Sreću – Kraljevski dezert i Kraljevski krem - kao naš poseban  proizvod na koji smo jako ponosni, nešto po čemu smo prepoznatljivi i jedinstveni, nešto što se redovno konzumira na Kraljevskom dvoru i  zbog čega se  naše mušterije redovno vraćaju u naše „Galerije čokolade“ na Obilićevom Vencu 30  ili u Bulevaru Kralja Aleksandra 24.

 

 4. Ko su najpoznatiji ljubitelji čokolade?

Na pitanje: Da li volite čokoladu? Od 10 ispitanika, 9 je potvrdilo sa DA, a deseti LAŽE:) . Veliki broj poznatih ličnosti iz našeg javnog života, od lekara, preko novinara, glumaca do muzičara i pevača, rado su se odazvali da budu članovi „Kluba Galerije čokolade“. Ne bih želela nikoga od njih posebno da  ističem, svi oni uživaju i vole da uživaju u našim Premier čokoladnim delicijamai :).


5. Dobrobiti čokolade?

Kada pričamo o kvalitetnoj čokoladi mislimo na onu sa većim procentom kakao praha od 60%, 70%.. pa na više. Kvalitetna čokolada ima mali procenat šećera, veliki kakaoa, dosta minerala, lako je svarljiva i sadrži sastojke koji utiču na smanjenje stresa i vraćaju energiju našem organizmu. Naučno je dokazano, da je dnevna doza od 25 do 30 gr crne čokolade dovoljna, da bi naš biološki motor dugo i pouzdano radio. Pozitivna posledica grickanja čokolade je povećan kapacitet memorije mozga, a naše nervne ćelije bolje rade.  Moja preporuka je, pogotovu ljudima koji se bave intelektualnim radom, da pored sebe uvek imaju štanglicu crne čokolade ili,  ukoliko ne vole čistu gorku čokoladu, mogu grickati Premier - Draže brusnicu u crnoj čokoladi od 70% kakaoa, jer slatkoća brusnice sa gorčinom crne čokolade stvara neverovatan  „rajski spoj“!  Na mom radnom stolu se uvek nalazi ovaj naš proizvod;).Poznata su lekovita svojstva brusnice, pa kada joj dodamo i crnu čokoladu, rezultat je logičan. Ništa nam neće instant vratiti energiju, kao što to može čokolada.

 

6. Ko u vašoj fabrici osmišljava nove proizvode?

Tehnolozi u saradnji samnom i  timom rukovodilaca. Predlozi dolaze sa svih strana, uglavnom napravim Projektni zadatak nakon čega kreću prve probe, kombinovanje različitih ukusa, „mućkanje, bućkanje...“ izrada uzoraka, zajedničke degustacije, sugestije, dorade...i na kraju ako usaglasimo stavove,  verifikacija i validacija...Često i po sopstvenoj zamisli napravimo probne uzorke, zatim pošaljemo u naše „Galerije čokolade“ na degustaciju mušterijama, tako da naše redovne mušterije imaju priliku da probaju nove ukuse, a onda čekamo njihove povratne reakcije. To nam je jako bitno, kada planiramo dalje aktivnosti neophodne za plasiranje dalje na tržište.

 

7. Ko u vašoj fabrici prvi proba nove čokolade?

Ja  kao direktorka proizvodnje i kao neko, kome je Bog podario  izraženije i osetljivije receptore čula ukusa i mirisa.Tako da mogu da osetim i  prepoznam one najfinije sastojke proizvoda koji degustiram. Da procenim od koje vrste čokolade je izrađen, da li ima dodatih primesa,  aroma itd. Dešavalo se ranije, da sam od nekih velikih proizvođača čokolade dobila informaciju da, kada izrađuju čokoladu za njih bdiju u proizvodnom pogonu, ali kada izrađuju za Art-Ival oni strepe, i to najviše od moje povratne reakcije. Nekoliko puta sam, prilikom organoleptičke kontrole, vratila celu isporuku čokolade, jer sam osetila prilikom degustacije, da proizvod neodgovara našim zahtevima u specifikaciji sirovina, što se pokazalo kao tačna informacija nakon njihovog ispitivanja iste.


8. Kako se najbolje uživa u čokoladi?

Otkriću vam neke tajne, čokoladu nikada nemojte čuvati u frižideru. Što ne važi za naše čokoladne Praline, koje se u Galerijama čokolade nalaze u rashladnim vitrinama. One su kratkog roka trajanja  jer su punjene filovima u kojima se nalaze pavlaka, puter, jogurt, voće i sl, naravno ukoliko uspete da ih ne pojedete odmah. Pre konzumiranja, moraju se držati na sobnoj temperaturi najmanje pola sata! Treba naučiti kako jesti (čitaj uživati) čokoladu i čokoladne praliname. Prvo, pralina se uvek pregrize, kako bi videli sadržaj tj filk, stavite kratko  na jezik, da osetite one prve ukuse i arome. Zatim ih malo „izmljacakte“ po ustima,  pa opet sačekate par sekundi da osetite i one sekundarne ukuse,...  tek nakon toga... kada progutate, imaćete punoću i celokupan osećaj u ustima i divan ukus čokolade i svih sastojaka svojstvenih njoj :)

 

9. Kako se čuva čokolada?

Najidealnija temperatura za čuvanje čokolade je 15 C, a za konzumiranje je 20 C.

 

10. Kako st vi tako vitki?

Zato što  uživam u čokoladi.

 

11. Imate li u vašem asortimanu neke specijalne čokolade npr. za dijabetičare?

Imamo crnu čokoladu pogodnu za osobe koje vode računa o ishrani i izbegavaju šećere. To je čokolada bez čećera, sa prirodnim zaslađivačem Maltitolom. Koja je takođe kalorična kao i obična čokolda, ali je pogodna za osobe sa dijebetesom, jer ne sadrži, za njih štetne šećere. Naravno oni znaju koja im je dnevno dozvoljena doza, pa tako i prilagođavaj svoju ishranu.

 

12. Kako da prepoznamo kvalitetnu čokoladu?

Čitajte deklaracije, što je % kakoa veći to je čokolada kvalitetnija.

 

13. Gde ste vi jeli najbolju čokoladu?

U Švajcarskoj  i kod nas u Art-ival-u, jer umemo da napravimo najbolje :)


14. Koja je za vas najneobičnija čokolada?

Čokoladna pralina, tj ukus koji smo skoro napravili mlečna belgijska čokolada sa maslinovim uljem i ruzmarinom i još nekim dodatcima :), neverovatno fantastičan spoj koji me ostavio bez daha! Nestvarno dobar  ukus, nazvali smo Pralina MEDITERAN.

 

15. Kako ste dobili ideju za čokoladu ’’Manastiri Srbije’’

Dugo smo razmišljali da pored Beograd bombonjera napravimo još nešto srpsko, nešto po čemu je Srbija poznata, nešto što niko nema Došli smo do zajedničkog rešenja -.Manastiri -  Na koje smo suprug, naša deca i ja jako  ponosni, a verujem i narod u Srbiji. Hteli smo da spojimo našu tradiciju i kulturu sa najlepšim ukusima Srbije i uspeli smo u tome.

Pet vrsta različitih čokoladnih ukusa, svaka obeležena, slikom na omotnici nekim  Manastirom, a svi zajedno u jednoj ekskluzivnoj kutiji, na čijem je licu Manastir Hilandar. I to nije sve uz to ide i Poklon Brošura na srpskom i engleskom jeziku sa istorijatom svakog od tih Manastira.To je jedan od najtraženijih proizvoda, ne samo u našim Galerijama, nego i na  Aerodromu Nikola Tesla,  tu se nećemo zaustaviti...

 

16. Zbog čega ste za bombonjere izabrali Beograd i Banja Luka baš?

Potreba tržišta, i nisu samo ti gradovi na našim proizvodima, postoje i Mostar, Sarajevo, Novi Sad, Subotica, itd...

 

17. Šta izdvaja Art Ival čokolade?

Proizvodnja sa dušom, koji se preslikava  na sve naše proizvode. Mogućnost različitih kombinacija, prioritet je ručni rad koji iziskuje poseban tretman svakog proizvoda Premier.

 

18. Klub Galerija čokolade – kako se postaje član i šta donosi?

Klub Galerije čokolade  je osnovan u saradnji sa Izdavačkom kućom Portalibris. Zajednička akcija je urodila plodom, jer je spojila ljude koji umeju da prepoznaju i koji žive kvalitetnim životom, za koji nije potrebno veliko ulaganje. Kroz čitanje knjiga i informisanje o njima, kroz kupovinu i  konzumiranje naših Premier proizvoda. U našim Galerijama čokolade imamo u ponudi i dobre naslove na temu čokolade, slatkiši, ...Članove redovno obaveštavamo o svim novitetima koje radimo, akcijama itd. Klub ima  humanitarni karakter, napravili smo   veliki broj akcija, i sproveli zajedno uz pomoć naših članova.

 

19. Humanitarne akcije vaše firme

Sve akcije koje smo sproveli, uradili smo iz želje da pomognemo onima kojima je naša pomoć potrebna, a u skladu sa našim mogućnostima. Ne želimo posebno da ističemo kako se to danas moderno kaže „društveno odgovorno poslovanje“ preduzeća Art-Ival d.o.o., zahvalni smo Bogu što smo u prilici i  što možemo da pomažemo drugima!I kako zakletva Kluba Galerije čokolade kaže:

„Kunem se pred vama u čokoladu,
koju iskreno volim do neba,
da ću pokušati da zasladim život
onima kojima zaista treba.“

 

Jelena Aksentijević 

 


 

Powered by Web Agency